1-) Kas Ağrısı Neden Olur?
  1. Anasayfa
  2. Sağlık

1-) Kas Ağrısı Neden Olur?

0

İçindekiler

1 Kas Ağrısı Neden Olur?

İnsanlar yaşlandıkça, kaslarındaki ve eklemlerindeki ağrılardan daha fazla şikayet etmeye başlarlar. Kas ağrısı yaşın ilerlemesi birlikte büyüyor ve basit görünen hareketler bile zulüm haline geliyor. Yere düşen bir şeyi almak için eğilmek gibi sıradan faaliyetler bile ürkütücü olabiliyor.

Kas Ağrısı Neden Olur?
Kas Ağrısı Neden Olur? Photo by Benjamin Wedemeyer

Böyle bir acı o kadar şiddetli bir şekilde kavrayabilir ki, kemiklerinin derinliklerinde başladığından emin olurlar. Ancak Johns Hopkins Tıp Okulu’ndaki araştırmaya göre, sertlik ve ağrının gerçek nedeni eklemlerde veya kemiklerde değil, eklemleri hareket ettiren kaslarda ve bağ dokularında yatmaktadır.

Eklemlerdeki kemiklerin iki sürtünme yüzeyi tarafından oluşturulan sürtünme direnci, arteritten zarar görmüş eklemlerde bile ihmal edilebilir düzeydedir.

Esneklik

Esneklik, bir eklemin bir yönde tam hareketten diğer yönde tam hareketine kadar olan hareket aralığını tanımlamak için kullanılan tıbbi terimdir. Hareket aralığı ne kadar büyük olursa, eklem o kadar esnek olur.

Streching Açma Germe Photo by Mary West

Kalçalardan öne eğilirseniz ve parmak uçlarınızla ayak parmaklarınıza dokunursanız, iyi bir esnekliğe veya kalça eklemlerinin hareket aralığına sahip olursunuz. Ancak minimum enerji ve güç harcamasıyla kolayca eğilebilir misiniz? Bir eklemi esnetmek için gereken efor, olası hareket aralığı kadar önemlidir.

Farklı faktörler, farklı eklem ve kaslarda esnekliği ve hareket kolaylığını sınırlar. Dirsek ve dizde kemik yapının kendisi kesin bir sınır belirler. Ayak bileği, kalça ve sırt gibi diğer eklemlerde yumuşak doku (kas ve bağ dokusu) hareket aralığını sınırlar.

Esnek olmayan eklemler ve kaslar sorunu, nadiren kullanılan ve paslı bir menteşe nedeniyle balgamlı hale gelen bir kapıyı açıp kapatmanın zorluğuna benzer.

Bu nedenle, insanlar kaslarını ve eklemlerini tam hareket açıklığı boyunca düzenli olarak hareket ettirmezse, potansiyellerinin bir kısmını kaybederler. Bu nedenle, bu insanlar uzun bir süre hareketsiz kaldıktan sonra eklemlerini hareket ettirmeye çalıştıklarında ağrı hissederler ve bu daha fazla kullanımdan vazgeçirir.

Daha sonra olan şey, kasların uzun süre kullanılmadığında kısalması ve tahriş edici ve aşırı ağrılı olabilen spazmlar ve kramplar üretmesidir. Araştırmacıların laboratuvar hayvanları üzerinde gösterdiği gibi, kasların hareketsiz hale getirilmesi, dokuda biyokimyasal değişiklikler meydana getirir.

Bununla birlikte, diğer faktörler ağrılı kasları tetikler. Bunlardan bazıları:

Kas Ağrılarını Tetikleyen Faktörler

1- Çok fazla egzersiz

Egzersiz Photo by Carl Barcelo

“Acı yoksa kazanç da yok” sözüne her zaman inandınız mı? Bunu yaparsanız, zaten ağrılı kaslar yaşamış olmanız o kadar da şaşırtıcı değildir.

Çoğu insanın sorunu, kilo vermenin en hızlı ve en kesin yolu olduğunu düşünerek çok fazla egzersiz yapmalarıdır. Ağrıları geçene kadar, kelimenin tam anlamıyla vücudu bir arada tutan şey olsalar da, kaslarını ve bağ dokularını görmezden gelme eğilimindedirler.

2- Yaşlanma ve hareketsizlik

Yaşlılık Photo by Jose Antonio Gallego Vázquez

Bağ dokusu kasları tendonlarla kemiğe, kemikleri bağlarla kemiğe bağlar ve kasları fasya adı verilen kılıflarla kaplar ve birleştirir. Yaşla birlikte tendonlar, bağlar ve fasya daha az uzayabilir hale gelir. Tendonlar, yoğun bir şekilde paketlenmiş lifleri ile gerilmesi en zor olanlardır. En kolayı fasyalardır. Ancak eklem hareketliliğini iyileştirmek için gerilmezlerse, fasya kısalır ve kas fasyasındaki sinir yollarına aşırı baskı uygular. Birçok ağrı ve sızı, bu basınçlı yollar boyunca hareket eden sinir uyarılarının sonucudur.

3- Hareketsizlik

Hareketsizlik Photo by Daria Nepriakhina

Ağrılı kaslar veya kas ağrısı, vücudun bir kramp veya ağrıya tepkisi nedeniyle dayanılmaz olabilir. Atel refleksi adı verilen bu reaksiyonda, vücut ağrıyan bir kası kasarak otomatik olarak hareketsiz hale getirir. Böylece, ağrıyan bir kas bir kısır döngü ağrısını tetikleyebilir.

İlk olarak, kullanılmayan bir kas egzersiz yapmaktan veya alışılmadık bir pozisyonda tutulmaktan ağrır. Vücut daha sonra kasın etrafındaki bağ dokusunu kısaltan splint refleksi ile yanıt verir. Bu daha fazla ağrıya neden olur ve sonunda tüm bölge ağrır. Bu sorun için en yaygın sitelerden biri alt sırttır.

4- Spazm teorisi

Spazm Teorisi Photo by Toa Heftiba

Güney Kaliforniya Üniversitesi’ndeki fizyoloji laboratuvarında, bazı insanlar bu ağrı döngüsü hakkında daha fazla bilgi edinmek için yola çıktı.

Bir alet kullanarak kaslardaki elektriksel aktiviteyi ölçtüler. Araştırmacılar, normal, iyi gevşemiş kasların hiçbir elektriksel aktivite üretmediğini biliyorlardı, oysa tam olarak gevşememiş kasların önemli bir aktivite gösterdiğini biliyorlardı.

Bir deneyde, araştırmacılar, atletik yaralanmaları olan kişilerin kaslarındaki bu elektrik sinyallerini, önce kas hareketsiz haldeyken ve sonra kas gerildikten sonra ölçtüler.

Hemen hemen her durumda, kası geren veya uzatan egzersizler, elektriksel aktiviteyi azalttı ve ağrıyı tamamen veya kısmen azalttı.

Bu deneyler, travmatik yaralanma gibi herhangi bir bariz nedenin yokluğunda kas ağrısının gelişimi ve kalıcılığının bir açıklaması olan “spazm teorisi”ne yol açtı.

Bu teoriye göre, aşırı çalışan veya garip bir pozisyonda kullanılan bir kas yorulur ve bunun sonucunda kaslar ağrır.

Bu nedenle, limitatı bilmek son derece önemlidir.

Ağrılı kasları önlemek için kasların iyonları ve kapasitesi. Bu, “Acı yoksa kazanç da yok” sözünde doğruluk olmadığını gösterir. En önemli şey, insanların bir kereye mahsus olmak üzere normal bir aralıkta düzenli olarak, ancak katı bir rutinde egzersiz yaparak nasıl formda kaldıklarıdır.


Sağlık İle İlgili Diğer Bilgileri Sağlık Kategorisinden İnceleyebilirsiniz.

thumbnail
Önerilen Yazı
Vücudu Ph-ion Detoksu İle Temizlemek ve Dengelemek

İlginizi Çekebilir

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir